post-single.php

Terugblik – Bijeenkomst “HET EEMHUIS”

Dit keer waren we op bezoek in Amersfoort in het Eemhuis. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp het Eemhuis in opdracht van de gemeente Amersfoort. Het Eemhuis biedt huisvesting aan Archief Eemland, Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst. Een goede keuze om een bijeenkomst te organiseren wat gaat over duurzame scholen..!

Bezoekers konden allereerst genieten van een lunch waarna de rondleiding van start ging. Er kon een keuze gemaakt worden uit een architectonische of technische rondleiding. De technische rondleiding was in handen van de beheerder en een architect was uitgenodigd om de visie van het gebouw te delen.

Naast deze rondleiding waren er een drietal sprekers aanwezig om te vertellen over onderwijshuisvesting in de breedste zin van het woord.

De locatiemanager, Anton de Groot van Scholen in de Kunst, openende in de kunsthal het plenaire programma. “In dit gebouw wordt een en al samengewerkt. Een unieke kans om te delen en uit te kunnen wisselen”. Aldus één van de vele gebruikers van het Eemhuis.

Eke Schins van de organisatie Grontmij vertelde over hoe schoolbesturen, gemeenten en marktpartijen samen bezig zijn om de volgende vraag te beantwoorden: Het verduurzamen van de scholen in de regio Utrecht. En hoe kan zo’n grote opgave eigenlijk gefinancierd worden!?

Wanneer scholen een eigen huisvestingsplan wilden opstellen, dan waren ze bij Hetty van der Pennen aan het goede adres. Op een leuke manier kunnen scholen op schoolreis om samen te sparren over hun ideale schoolgebouw. En het is soms best lastig om al die “maareeuh, hier hebben we toch geen geld voor..” even te mogen vergeten!

We sloten de presentatie reeks af met een presentatie van Wouter Fris. Er zijn volop technische ontwikkelingen aan de gang en computers zullen steeds meer taken gaan overnemen van de mens. Maar de creatieve sector zal hierin steeds belangrijker gaan worden.

Lesgeven in de openlucht of een zandbak midden in de klas? En dit allemaal in een plantenkas? Is de schooldirecteur er al klaar voor? Nee, maar langzamerhand moeten we misschien toch maar gaan kijken naar nieuwe lesvormen.

Uiteindelijk hebben we succesvol de dag afgesloten met een netwerkborrel.

We zijn nu al druk bezig om voor volgend jaar een programma op te stellen…
Het programma zal dit jaar nog bekend worden gemaakt!

Houd de website in de gaten op: http://www.duurzamescholen.nl/agenda/bijeenkomsten/

 

IMG_7585