post-single.php

Congres 2013 “Zie jij het ook…!?”

Het was weer een succes…!

Na twee succesvolle edities was het op 1 november 2013 tijd voor de derde editie van het onderwijscongres van Stichting Duurzame Scholen. Dit jaar was het thema ‘Zie jij het ook…?!’

 

Het onderwijscongres werd ook dit jaar weer gehouden in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Op deze prachtige locatie, gelegen op het hoogste punt van de omgeving, leerden maar liefst 170 deelnemers van diverse sprekers en van elkaar tijdens verschillende presentaties en een afsluitende netwerkborrel.

 

De deelnemers werden ’s ochtends ontvangen op het kennisplein, waar al direct werd gediscussieerd en ideeën werden uitgewisseld. Na de officiële opening door Gerard Lokhorst en dagvoorzitter Lisa Wade gaf wethouder van Eijk van de Gemeente Amersfoort (o.a. onderwijs en duurzaamheid) zijn visie op onderwijs, duurzaamheid en de ontwikkeling daarvan in de komende jaren binnen de gemeente Amersfoort. Om de bezoekers voor te bereiden op de presentatierondes gaven Michiel en Mark van Pridea een inkijkje hoe goede ideeën ontstaan en hoe je meetbaar kan maken wat deze ideeën op kunnen leveren. De opdracht: de hele dag tijdens de presentatierondes zo veel mogelijk ideeën verzamelen voor verduurzaming in het onderwijs en aan het einde van de dag berekenen hoeveel onze gezamenlijke ideeën waard zijn.

 

Tijd voor de presentatierondes. Ondertussen konden de deelnemers hun ideeën in blijven leveren en ging Lisa Wade zelfs even langs bij de naastgelegen basisschool om ook de jongste generatie te laten meedenken over nieuwe ideeën.

 

De dag werd gezamenlijk afgesloten met maar liefst twee keynote presentaties. Henk Leever (ROC van Twente) riep de deelnemers op om samen te werken, waarna ‘lector E-Readiness’ Roger Goris de zaal flink wakker schudde met een verrassende doch boeiende presentatie over de veranderbereidheid van facilitair managers binnen het onderwijs. Echter, gaandeweg de presentatie bleek deze man wel een heel apart type. Blooper-filmpjes, scherpe vergelijkingen, ‘mind-fucks’ en meer onverwachte zaken in deze presentatie. Langzaam maar zeker kreeg de zaal door dat dit geen lector was maar het een humoristische fake-speech betrof van komiek Otto Wijnen.

 

Na deze keynote presentaties was het tijd voor de afsluitende netwerkborrel, waar de dag geëvalueerd werd en ideeën en contacten werden uitgewisseld.

 

Stichting Duurzame Scholen kijkt tevreden terug op wederom een succesvolle editie van haar onderwijscongres ‘Zie jij het ook…?!’ De ogen van de deelnemers zijn geopend. Nu is het zaak om de opgedane kennis en ideeën om te zetten in daden.

Overzicht sprekers

Was u niet aanwezig bij het congres of heeft u presentaties gemist? Hieronder de lijst van sprekers en hun presentaties, zodat u alles nog eens rustig na kan lezen:

 

Gerard Lokhorst – Digitaal Schooldossier met DMOP
Rogier Vriezen – Hoe ziet Stichting Duurzame Scholen het…!?
Hans Blaauw – Slimmer omgaan met onderwijsvastgoed
Floor in ’t Veld – Clips voor duurzaamheid
Lucas Klooster – Financiering in het onderwijs
Eric Carbijn – Energiemonitoring en besparing
Vincent van der Veen – Zie jij het ook…jongeren betrekken bij een duurzame school?
Walter van Kampen – Bionica, leren van de natuur; toepassen in de maatschappij
Koen Klijn – Het optimale schoolgebouw
Gino Laloli – Schoolplein 14
Joost Bennekers – BREEAM-NL Junior
Leo Bikker – Legionella, het gevaar dat je niet ziet
Hans Korbee – ESCO’s voor het verfrissen van scholen
Niels de Vries – Onderhoudend onderwijs
Rico van Dijk – Resultaatgericht samenwerken
Max Barenbrug – Verdien geld met betere verlichting

 

 

Beschikbare downloads