post-single.php

Bouw nieuwe scholen lost overschot havo/vwo-leerlingen niet op!

Zelfs met de bouw van vier nieuwe scholen in Amsterdam wordt het tekort aan plekken voor leerlingen op havo, vwo en gymnasium niet opgelost.

Dat blijk uit een prognose van de gemeente Amsterdam voor vier schoolinitiatieven die de komende twee jaar in Amsterdam moeten worden gestart. Die vier scholen, een nieuwe vestiging van het Damstede College, De Amsterdamse Mavo voor vmbo-t, de internationale scholengemeenschap Denise en de Vinse School voor creatieve leerlingen met problemen, bieden wel voldoende plekken voor vmbo-leerlingen, maar lossen het probleem van havo-, vwo- en gymnasiumleerlingen niet op.

De druk op havo- en vwo-scholen is een gevolg van de toenemende adviezen die in Amsterdam wordt gegeven voor die niveaus. Volgens hoogleraar onderwijssociologie komt dat doordat schooladviezen leidend zijn gewonden en citoscores van minder belag zijn: ‘De afgelopen jaren was er adviesinflatie in Amsterdam. Het is duidelijk zichtbaar dat er meer havo/vwo-adviezen zijn dan dan in andere steden. Ik heb idee dat er een vermijding is van het vmbo-advies’, zegt hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers. ‘Dit jaar ligt grote druk op scholen om een hoger advies te geven, door het leidendmaken van het advies.’

Vooral in de stadsdelen Centrum en Zuid is de druk op leerlingplekken groot. Door de grote druk moeten veel van deze scholen loten. Leerlingen komen vaak niet terecht op hun school naar keuze. 75 leerlingen zijn dit jaar niet geplaatst bij één van hun vijf voorkeursscholen.

Op vmbo-t-scholen en brede scholengemeenschappen dreigt ook een tekort aan plekken. Maar dit probleem zal door de bouw van de vier nieuwe scholen wel op te vangen zijn.

Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/4063239/2015/06/08/Bouw-nieuwe-scholen-lost-overschot-havo-vwo-leerlingen-niet-op.dhtml